Urheiluvammasta toipuminen
Urheiluvammasta toipuminen vie aikaa ja vaati runsaasti kärsivällisyyttä. Vaikka usein ajatellaan, että urheiluvammat ovat ainoastaan huippu-urheilijoiden ongelma, on yhä tavallisempaa, että harrastelijatkin kärsivät vammoista. Harrastelijat treenaavat yhä kovempaa ja tavoitteellisemmin, jolloin haavereitakin helpommin sattuu. Erityisesti jalkapallon kaltaisissa kontaktilajeissa vammoja sattuu vieläkin helpommin. Jalkapallo on siksikin riskialtis laji, että siinä tulee juostua paljon epätasaisella alustalla, mikä voi olla rankkaa nivelille.Rasitusvammat ovat yleisiä niin nuorten kuin vanhempienkin jalkapalloilijoiden keskuudessa. Yleisimpiä ongelmia jalkapalloilijoiden keskuudessa ovat polvivammat. Ne ovatkin urheilijan kannalta inhottavimpia vammoja, sillä polvivamma vaikuttaa kokonaisvaltaisesti koko elämään ja sen latuun. Jalkapalloilijoilla lisäksi kantapään, alaselän sekä lonkan/nivusen alueen ongelmat ovat yleisiä.
Muista riittävä lepo
Urheiluvamman iskiessä on oleellista muistaa tarvittava lepo. Se saattaa olla vaikeaa, mutta kaiken vaivan arvoista. Urheilua ei kannata aloittaa liian aikaisin, vaan tulee malttaa siihen asti, että kroppa on hyvässä kunnossa. Lääkärin ohjeita kannattaa aina noudattaa, eikä aloittaa treenailua liian aikaisin, vaikka siltä kovasti tuntuisikin. Aikaa voi viettää sohvalla Netflixiä katsellen ja nauttia siitä, että ei tarvitse tehdä mitään. Sekin on nykymaailmassa harvinaista. Jos puolestaan kaipaat urheilun tuomaa jännitystä ja kilpailuasetelmaa, voit kääntyä online kolikkoautomaattien ja kasinopelien puoleen. Kokeile jännittävää peliä Starburst, jos haluat käyttää helposti pelattavaa, mutta mielenkiintoista slottia. Starburst on pelinkehittäjä NetEntin tuotos ja yksi kaikkien aikojen suosituimmista kolikkopeleistä.
Muista kehonhuollon tärkeys
Levon ohessa on hyvä panostaa kehonhuoltoon, kuten putkirullaukseen ja dynaamiseen venyttelyyn. Venyttelyn, erityisesti dynaamisen sellaisen, tulisi muutenkin kuulua kaikkien paljon urheilevien viikoittaiseen ohjelmaan, mutta vammasta palautuessa sen tärkeys painottuu. Dynaaminen venytys on staattisen tai ns. perinteisen venytyksen vastakohta, sillä siinä ollaan jatkuvassa liikkeessä. Se on hyvä vaihtoehto, jos tuntuu siltä, että kehoon on muuten vaikea saada liikettä tai joustavuutta perinteisen venytyksen avulla. Jos kyse on erittäin spesifistä tai vakavasta vammasta, antaa lääkäri tai fysioterapeutti varmasti ohjeet kuntoutukseen. Kuntoutus koostuu yleensä erilaisista pienistä lihaksia vahvistavista liikkeistä sekä venytyksistä. Vaikka olo olisi jo parempi ja himo lähteä liikkumaan suuri, kannattaa kuitenkin aina muistaa, että kuntoutuksessa maltti on valttia.