Oct
11
2014

MyPa

Myllykosken Pallo -47, jalkapallopiireissä paremmin nimellä MyPa, on kymenlaaksolainen pitkät perinteet Veikkausliigasta omaava jalkapalloseura. Kuntaliitokset ovat vaikuttaneet seuran kotipaikkaan, ainakin nimen puolesta – joukkueen nykyinen sijainti on Kouvola. MyPa on Helsingin jalkapalloklubin jälkeen pisimpään Veikkausliigassa yhtäjaksoisesti pelannut joukkue.

Seura perustettiin jalkapallon erikoisseuraksi aiemmin myös pesäpallo- ja jääpallotoimintaa harjoittaneesta Myllykosken Kilpa-Veikoista. Viralliset sarjaottelunsa joukkue aloitti Maakuntasarjassa kaudella 1948 ja pelasikin siellä aina kauteen 1956 asti. Ensimmäisten vuosikymmeniensä aikana MyPa pelasi muutamallakin eri sarjatasolla nousten ja takaisin alemmaksi taas tipahtaen. 1990-luvun alussa tapahtui kuitenkin murros – ensimmäisellä pääsarjakaudella 1992 oli joukkueen loppusijoitus sarjassa 4. ja samalta kaudelta tarttui mukaan kultaa Suomen Cupista.

Nousua seuraavina kausina MyPa kuului Suomen mestaruuden voittajakandidaatteihin – seuraavat neljä kautta toivat jokainen mukanaan hopeiset mitalit myllykoskelaisten pettymykseksi.

Joukkueen toistaiseksi ainoa Suomen mestaruus on kaudelta 2005.

MyPa pelaa kauden 2015 Ykkösessä, Veikkausliigan evättyä joukkueen liigalisenssihakemuksen, Tampereen Ilveksen noustessa korvaamaan kymenlaaksolaisjoukkueen.

Myllykosken Pallon entisistä pelaajista tunnetuimpia ovat Jari Litmanen, Sami Hyypiä ja Joonas Kolkka – valmennuspuolella tahtipuikkoa ovat heiluttaneet Harri Kampman, Juha Malinen ja Ilkka Mäkelä, jonka johdolla irtosi niin Suomen mestaruus kuin Suomen Cupinkin voitto. Nykyjoukkueen valmentajana toimii kaikkien aikojen menestynein suomalaisvalmentaja Antti Muurinen.

Puna-valkoisista kotipeliasuistaan tunnettu MyPa pelaa kotiottelunsa Saviniemen jalkapallostadionilla – yli 4000 katsottajaa vetävä areena täyttää myös euromatsien vaatimukset ja kentällä onkin nähty niin UEFA-cupin, Mestarien liigan kuin Eurooppa-liigankin karsintaotteluita.