HJK

HJK eli Helsingin jalkapalloklubi on Veikkausliigassa pelaava helsinkiläinen jalkapalloseura. HJK on perustettu vuonna 1907, ollen näin ensimmäisiä suomalaisia jalkapallojoukkueita.

HJK voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa vuonna 1911 ja on sen jälkeen kerännyt mestaruuksia niin paljon, että se on tällä hetkellä menestynein joukkue Veikkausliigassa. HJK on eniten Eurooppalaisessa UEFA mestareiden liigassa pelannut suomalaisjoukkue.

Veikkausliigan joukkueista HJK:lla on eniten kannattajia, ja sen ottelut ovat seuratuimpia Suomessa. HJK on siis paitsi menestynein, myös suosituin suomalainen jalkapallojoukkue.
HJK:n edusti alkujaan Helsingin varakkaampaa väestöä, mutta nykyään kannattajat tulevat tasaisesti eri yhteiskuntaluokista. Tämä johtuu osaltaan siitä, että muut helsinkiläisseurat ovat kadonneet pääsarjatasolta sekä Helsinkiin suuntautunut muuttoliike, jonka ansiosta HJK:n kannattaja tulevat nykyään eri väestöryhmistä. Toimintamuodoltaan HJK on ollut osakeyhtiö vuodesta 1990 alkaen. Sen liikevaihto on nykyään noin 2 miljoonaa euroa.

HJK:n päävalmentaja on Mika Lehkosuo, lisäksi valmentajina toimivat Lars Mosander ja Tomi Koskela. Joukkueenjohtaja on Markku Peltoniemi.

HJK:n nykyisessä joukkueessa on 24 pelaajaa, joista 5 on ulkomaalaisvahvistuksia. Gideon Baah (numero 3), Demba Savage (nro 8), Oussou Konan (nro 15), Michael Tørnes (nro 21) ja Macoumba Kandji (nro 99). Tunnettuja suomalaispelaajia HJK:ssa ovat mm. Mikael Forssell (nro 9), Mika Väyrynen (nro 4) ja Nikolai Alho (nro 17). Aikaisempina vuosina seurassa ovat pelanneet sellaiset suuret nimet kuten Atik Ismail, Pasi Rautiainen ja Jari Litmanen.

Koska HJK on voittanut useita Suomen mestaruuksia, se on ollut mukana lohkotasolla myös Euroopan UEFA:n Mestareiden Liigassa, edustaen näin Suomea kansainvälisellä tasolla jalkapallossa. HJK:lla on myös hyvin menestynyt naisten joukkue.