Dec
26
2014

RoPS

Rovaniemen palloseura, RoPS, on Veikkausliigassa pelaava nimensä mukaisesti rovaniemeläinen jalkapallojoukkue. Sinivalkoisista peliasuista tunnettu joukkue omaa vaiheikkaan historian, seuraa on edustanut todella nimekäs kaarti suomalaisen jalkapalloilun suuria nimiä.

RoPS:n perustamen jälkeiset kolme vuosikymmentä kuluivat alemmilla sarjatasoilla, ensimmäisen pääsarjakauden nähdessä päivänvalon vasta 1981 – mukaan mahtuu silti yksi tähtihetki noiltakin ajoilta, Suomen cupin hopea 1962.

Menestystä RoPS niitti erityisesti 80-luvun lopulla voittaen Suomen Cupin -86 ja saavuttaen pronssimitalit pääsarjatasolla Mestaruussarjasta kausilla 1988 ja 1989. Kaudella 1987-1988 rovaniemeläiset selviytyivät aina puolivälieriin asti Cup-voittajien cupissa tehden joukkueesta todellisen aikakauden ilmiön suomalaisessa urheilussa.

Joukkueen huima vire kantoi vielä seuraavan vuosikymmenenkin puolelle, RoPS:n ollessa tiukasta mukana mitaliehdokkaiden listalla kaudet 1990-1991 kummankin kauden päättyessä kuitenkin pettymykseen, loppusijoituksen ollessa 5. ja 7. Vuosi -91 toi kuitenkin tullessaan yhä tänäkin päivänä seuran hallussa olevan ennätyksen – RoPS kaatoi Lahden Reippaan 11-0, mikä on suurinumeroisin voitto Veikkausliigan historiassa.

2000-luvulla joukkue on sahannut Ykkösen ja Veikkausliigan väliä, vuosituhannen vaihteen jälkeen rovaniemeläiset ovat pelanneet ylimmällä sarjatasolla yhdeksän kautta, kaikiaan kuusi kautta on siis kulunut pykälää alempana. Tällä vuosituhannella RoPS ei ole päässyt menestysvuosiensa tahtiin – paras sijoitus viimeiseltä 15 vuodelta on 9. sija kaudelta 2000, samaa sijoitusta joukkue piti myös kauden 2014 päätteeksi.

Rovanimen Palloseuraa on edustanut nimekäs joukko myös maajoukkuetasolla Suomea pelanneita jalkapalloilijoita. Seuraa ovat edustaneet muun muassa Mika Kottila, Tero Forss, Ismo Lius ja Ilkka Mäkelä. Matti Hiukka myös voitti kertaalleen seuran riveissä myös Veikkausliigan maalikuninkuuden huolimatta itse joukkueen melko heikosta menestyksestä.