Dec
12
2018

Pyöräily kunnonkohottajana lajiharjoittelun rinnalla

Aktiivisen lajiharjoittelun rinnalle on hyvä etsiä monipuolisia vaihtoehtoja, joilla on helppo pitää kuntoa yllä myös kauden ulkopuolella. Pyöräily on erinomainen kuntoilutapa ja se sopii kaikenikäisille. Se päihittää monet muut harjoittelumuodot, kuten juoksun ja kävelyn, erityisesti sen kehoystävällisyyden takia.

Tutkimukset tukevat pyöräilyn hyötyjä

Monet tutkimukset tukevat pyöräilyn hyötyjä. Saksalaisen tutkimuslaitoksen tekemän tutkimuksen mukaan, vain 10 minuutin pituinen päivittäinen pyöräily vaikuttaa erittäin positiivisesti kehoon.Lisäksi siinä selvisi, että mitä enemmän jaksaa pyörän satulassa istua, sitä enemmän terveellisiä vaikutuksia pyöräilyllä on. Sydämen toiminta paranee vain 30 minuutin päivittäisellä pyöräilyllä, jonka lisäksi rasva alkaa palaamaan kunnolla vain 50 minuutin pyöräilyn jälkeen. Kaiken lisäksi pyöräillä liikkuminen vahvistaa selän ja muun tukirangan lihaksistoa, verenkiertoa ja niveliä.

Pyöräily ei ole pelkkä kesälaji

Pyöräily ei ole tänä päivänä pelkkä kesälaji, vaan oikeilla varusteilla sitä pystyy harrastamaan vuoden ympäri. Tällöin pyöräilijän vastuulla on tarkastaa erityisesti pyörän valaistus ja heijastimet, jotta ne ovat tarpeeksi näkyvät pimeinä aamuina ja iltoina. Näkyvyyttä voi vain lisätä värikkäillä asusteilla ja kirkkaanvärisellä kypärällä.Autojen tavoin, myös pyöriin on saatavilla nastarenkaita, jotka ovat talvipyöräilyn ehdoton hankinta. Nastoitettuja renkaita löytää kaupoista, pyöräliikkeistä ja tänä päivänä, myös internetistä. Valikoimaan voi tutustua esimerkiksi Cykelkraft -sivustolta ja löytää omaan pyöräänsä sopivat lisävarusteet.Lisävarusteiden lisäksi talvisin täytyy kiinnittää huomiota myös pyörän säilytykseen. Talvisin on tärkeää säilyttää pyörä kuivassa ja kylmässä varastossa, jotta kosteus ei tiivistyisi pyörään. Niin ikään talviolosuhteissa ketjujen öljyäminen täytyy tehdä säännöllisesti. Talvipyöräily sopii erinomaisesti jalkapallokauden ulkopuoliseksi kunnonkohottajaksi, jolloin pelaaja on jo keväällä valmis kesän vaativaan otteluohjelmaan.

Pyörä ei ole pelkästään ulkolaji

Jos talven pakkasissa pyöräily ei kiinnosta, sitä voi helposti harrastaa kuntopyörällä myös sisätiloissa. Tänä päivänä kuntopyörät eivät ole kalliita, ja niitä löytyikin yhteen aikaan melkein joka kodista. Se vaatii vain pienen nurkkauksen kotoa. Internet on pullollaan erilaisia harjoitteluvideoita, joita voi helposti soveltaa kotioloihin. Kuntopyörällä voi harjoitella tavallisen pyörän tavoin intervalleina tai kovilla vastuksilla. Niin ikään se laskee poljetut kilometrit.