Jan
07
2015

Ilves Veikkausliigaan

Kauden 2014 päätteeksi nähtiin erään aikakauden loppu ja varmasti toisen alku, kun Helsingin jalkapalloklubin jälkeen toiseksi pisimpään yhtäjaksoisesti Veikkausliigassa pelannut Myllykosken Pallo ei saanut liigalisenssiä ja tilalle nousi Tampereen Ilves.

Vaikka Ilves ei ihan lähiaikoina ole jalkapallossa pääsarjatasolla edustanut, on joukkueella pitkä historia suomalaisessa urheilussa ja menestystä menneiltä vuosikymmeniltä. Nähtäväksi jää, onnistuuko tamperelaisseura nousemaan myös jalkapallossa takavuosien menestykseen.

Ilveksen sarjanousu varmistui tammikuussa 2015. Kilpailussa sarjapaikasta Veikkausliigassa oli MyPan lisäksi turkulainen TPS, joka ei kuitenkaan toimittanut liigan lisenssitoimikunnan vaatimia lisäselvityksiä määräaikaan mennessä. Lisenssikomitea katsoi Ilveksen täyttävän edellykset Veikkausliigassa pelaamiseksi ja teki päätöksen nostaa tupsukorvat kymenlaaksolaisseuran tilalle lajin pääsarjaan.

Ykkösessä kauden 2014 päätteeksi kolmanneksi sijoittuneen Ilveksen nousu aiheutti pienimuotoisen kohun suomalaisten jalkapallonkannattajien keskuudessa. Pääasiallinen syy kuohunnalle oli niin sanottu kabinetti-nousu – seuran peliesitykset eivät siis olleet nousun takeena vaan siihen vaikutti erityisesti MyPaa paremmat edellytykset seuran talouden kestämisestä Veikkausliigassa. Ykkösessä Ilveksen edelle sijoittuneet joukkueet eivät niin ikään täyttäneet liigalisenssin kriteerejä joten Tampere nousi taas muutaman kauden jälkeen takaisin Veikkausliiga-paikkakunnaksi.

Mielipiteitä sarjanousun syistä ja perusteista on laidasta laitaan, varmaa on tässä vaiheessa kuitenkin että tamperalaisyleisö ottaa varmasti Ilveksen omakseen ja koko jalkapallokansa seuraa tulevalla kaudella mielenkiinnolla Ilveksen otteita. Tammelan tunnelmallisen ja perinteikkään stadionin lehtereiden täyttyessä Tampereella toivotaan varmasti jatkoa 80-luvun puolivälin menestykselle – nähtäväksi jää palaako joukkue mitalikantaan 30 vuosikymmenen jälkeen.