Veikkausliiga

Veikkausliiga on miesten jalkapalloilun korkein sarjataso Suomessa. Se toimi vuoteen 1990 asti Mestaruussarja-nimellä. Liigassa pelaa 12 joukkuetta kaudella 2014. Kausi alkaa Huhtikuussa ja päättyy Lokakuussa. jokainen joukkue kohtaa toisensa kolme kertaa pelikauden aikana. Liigan voittanut joukkue on Veikkausliigan ja samalla Suomen mestari.

Kustakin pelin voitosta saa kolme pistettä ja tasapelistä vastaavasti yhden. Mikäli kauden päätyttyä kaksi joukkuetta on tasapisteissä, sijoituksen ratkaisee maaliero tai maalien määrä. Liigassa viimeiseksi jäänyt joukkue putoaa Veikkausliigaa alemmalle sarjatasolle Ykköseen. Sen voittaja puolestaan nousee liigaan.

Veikkausliiga oli 2014–2015 UEFA:n (Euroopan jalkapalloliiton) ranking-tilastossa 30. sijalla. Liigan voittaja pääsee UEFA:n Euroopan Mestarien liigan karsintakierrokselle. Useimmiten Suomesta on Mestareiden liigassa ollut mukana helsinkiläinen HJK.

Liigan hallinnointia hoitaa Jalkapalloliiga Ry, jossa hallituksen puheenjohtajana on Lasse Lehtinen. Hallituksessa on lisäksi yksi jäsen kustakin siinä pelaavasta seurasta. Veikkausliigan toimitusjohtaja on Timo Marjamaa. Liigan joukkueet kaudella 2014 ovat FC Honka, FC Inter, FC Lahti, FF Jaro, HJK, IFK Mariehamn, KuPS, MYPA, RoPS, SJK, TPS ja VPS. Tällä kaudella suurin budjetti on HJK:lla, yli 3 miljoonaa euroa. Pienin budjetti on taas turkulaisella FC Interillä, alle miljoona euroa. Pelaajien keskipalkka etuisuudet mukaanlukien on viime vuosina sijoittunut 19000 ja 25000 euron väliin.

Sarjan menestynein joukkue on HJK (Helsingin jalkapalloklubi), joka on voittanut mestaruuden peräti 26 kertaa, kun lasketaan mukaan myös ennen vuotta 1990 saavutetut mestaruudet. Muita hyvin menestyneitä joukkueita ovat myös FC Haka Valkeakoskelta ja Tampereen Tamu (Tampere United). Myös porilainen FC Jazz on voittanut mestaruuden kahdesti.

HJK johtaa Veikkausliigaa tälläkin hetkellä, ja Betsafen vedonlyöntikertoimien mukaan se on yksi ennakkosuosikeista voittajaksi. Muita suosikkeja ovat FF Jaro Pietarsaaresta, VPS (Vaasan Palloseura), FC Lahti sekä MYPA Myllykoskelta. Nämä joukkueet ovat tällä hetkellä kaikki tasapisteissä toisella sijalla heti HJK:n jälkeen, joten luvassa on erittäin jännittäviä otteluita. HJK:lla on nyt takanaan 5 peräkkäisen mestaruuden putki, joka tietysti vaikuttaa vedonlyöntikertoimiin. Mutta muut joukkueet ovat tiukasti perässä, ja joskus voittoputkenkin täytyy katketa.

Veikkausliiga on hieno kotimainen sarja, jonka seuraaminen on mielenkiintoista oli kyseessä sitten tavallinen penkkiurheilija tai veikkausta ja vedonlyöntiä harrastava urheilun ystävä. Joukkueita liigassa on tasaisesti eri puolilta Suomea, ja näinollen on olemassa hyvät edellytykset pitää Veikkausliiga elinvoimaisena jatkossakin. Suomen Palloliitto on asettanut kunnianhimoisen vision, jossa Suomi olisi Euroopan 10 johtavan jalkapallomaan joukossa vuoteen 2020 mennessä. Nämä visiot ovat tärkeitä, sillä ne nostavat lajin profiilia ja varmasti myös pelien tasoa. Tämä taas tuo mukaan lisää katsojia ja sponsoreita. Kysymyshän on kuitenkin viimekädessä katsojista.