Joukkueiden fanit
Fanittaa voi monella tavalla ja montaa asiaa ja nykyään tuntuu, että kenestä tahansa voi tulla idoli, ihan vain blogin tai YouTube-kanavan perusteella. Urheilussa näin kuitenkin harvemmin käy, sillä urheilujoukkueen fanit tukevat yksittäistä pelaajaa hänen taitojensa takia tai sitten vain koska hän on hyvä tyyppi ja tekee väsymättä töitä kentällä, vaikka harvoin pallon tai kiekon maaliin ampuukaan.
Erilaisia yleisöjä – ja faneja
Joukkuelajien ja yksilölajien fanit eroavat yleisönä toisistaan kovasti. Joukkuelajeissa, kuten jalkapallossa ja jääkiekossa, osallistuu yleisö kovaäänisesti kentän tapahtumiin, kannustaa suosikkijoukkuettaan ja joskus yrittävät häiritä tai lannistaa vastustajajoukkuetta käytöksellään ja huudoillaan.Yksilölajeissa taas pyrkii yleisö antamaan urheilijalle suoritusrauhan suorituksen ajaksi, ajatellaanpa vaikka tennistä, jossa on hiljaista pallojen ajan ja kommentit huudellaan vasta sen jälkeen, kun piste on ratkennut.
Kovaäänistä kannustamista
Jalkapallossa ja jääkiekossa sen sijaan tunteet leimahtelevat koko ajan, ja tämä onkin yksi lajien viehätyksistä. Positiivinen kannustus auttaa myös urheilijoita ja oman kannattajajoukon huuto saattaa olla juuri se viimeinen energiapisara, jota tarvitaan voittomaalin tekemiseen.Ajatus toimii myös toisinpäin. Jos oman joukkueen kannattajat ovat katsomossa vähissä, tuntuu pelaajista siltä, että he taistelevat yksin koko maailmaa vastaan. Tämä saattaa kääntyä myös heidän edukseen, saada heidät sisuuntumaan ja yrittämään vielä enemmän.Suomessa suhtaudutaan intohimoisesti moneen urheilulajiin, mutta muualla maailmassa kannatuksesta on tehty taiteenlaji, joka välillä saa suomalaisittain katsottuna huvittaviakin käänteitä. Itse pelistä ei välttämättä ymmärretä paljoakaan, tärkeintä on intohimo, sitoutuminen ja suuret tunteet.
Oikeanlaiset releet
Fanit osoittavat kannattavansa suosikkijoukkuettaan paitsi ottelun katsomossa, myös töissä ja vapaa-ajalla. Värin tunnustamisessa auttavat joukkueen logolla ja nimellä varustetut vaatteet. Tarjolla on asusteita sekä itselle että jälkikasvulle.
Huonot fanit
Väkivalta ei kuulu urheilukatsomoon ja vaikka miten intohimoisesti joukkueeseensa suhtautuukin, ei se anna lupaa ottaa yhteen vastustajajoukkueen kannattajien kanssa. Maailmalla on aggressiivisia kannattajaryhmiä, joiden motiivina tuntuu olevan jokin aivan muu kuin joukkueen kannustaminen voittoon. Mutta jos oma joukkue pelaa reilusti, on kannattajienkin syytä tehdä niin.