Apr
16
2018

Tue suosikkijoukkuettasi tyylillä

Jalkapallo on paljon muutakin kuin vain urheilulaji muiden joukossa. Vaikka laji meillä Suomessa jääkin ikisuosikki jääkiekon jalkoihin, puhutaan koko maailman mittapuulla tarkasteltuna kaikkein suosituimmasta urheilulajista, jota seuraavat ja harrastavat miljardit ihmiset. Jalkapallon ympärille onkin monessa maassa kehittynyt oma erityinen kulttuurinsa ja oman suosikkijoukkueen kannatus on monelle merkittävä osa omaa identiteettiä.

Jalkapallo-ottelu on katsojalleen usein todellinen tunteiden vuoristorata. Oman joukkueen menestys on kaikki kaikessa ja faneilla on erilaisia tapoja käsitellä omia lajiin liittyviä riemun ja raivon tunteitaan.

Suomessa jalkapallo-otteluiden seuraaminen on perinteisesti onnistunut lajin suurimmilta ja tunteikkaimmiltakin faneilta verrattain rauhallisissa merkeissä, mutta maailmalla tilanne on paikoitellen toinen. Kun niin sanotut jalkapallohuligaanit pääsevät kunnolla valloilleen ja tilanne riistäytyy käsistä, liian pitkälle mennyt fanitus voi vaatia jopa kuolonuhreja.

Vaikka oman joukkueen edesottamukset ymmärrettävästi herättävät suuria tunteita, kannattaa väkivaltainen törttöily luonnollisesti jättää väliin niin jalkapallokatsomossa kuin sen ulkopuolellakin. Hyvässä hengessä tapahtuva fanitus on paitsi turvallisempaa ja mukavampaa lajin seuraajille, myös pelaajien mieleen. Kukapa haluaisi, että omat tekemiset pelikentällä aiheuttaisivat häiriökäyttäytymistä ja onnettomuuksia katsomossa ja televisioiden äärellä.

Jalkapallokulttuuriin kuuluvat olennaisena osana joukkueiden kannatustuotteet, joiden avulla oma joukkue kulkee mukana niin kisakatsomossa kuin arjessakin. Erilaiset oheistuotteet ovat suosittuja monien lajien seuraajien keskuudessa, mutta erityisesti valinnan varaa ja tyylikkäitä asusteita riittää jääkiekon ja jalkapallon ystäville.

Jalkapallossa suosittuja kannatustuotteita ovat etenkin lippikset, huivit, hatut sekä liput. Astetta kovemman luokan fani antaa suosikkiseuransa näkyä myös kodin sisustuksessa: väriä voi tunnustaa vaikkapa julisteiden ja seuran logolla koristeltujen vuodevaatteiden avulla.

Aikuisten lisäksi jalkapallo kiinnostaa tietysti myös nuorempaa väkeä ja myös lapsille suunnattujen fanituotteiden kirjo on melkoinen. Oman suosikkijoukkueen kannatus ja sen näkyminen voivat olla todella tärkeitä asioita pienelle koululaiselle siinä missä tämän vanhemmallekin. Fanitus on osa identiteettiä ja kannatustuotteet ovat loistava tapa sen ilmentämiseen. Harva asia yhdistää kahta, jopa toisilleen tuntematonta ihmistä yhtä tehokkaasti kuin yhteinen suosikkiseura. Lippis tai takin rintamuksesta löytyvä kangasmerkki voikin olla todellinen jäänmurtaja ja antoisan keskustelun avaaja.